Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]

Ιστορία

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες.

Κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα διαμάντια ανακαλύφθηκαν στην Ινδία , καθώς υπάρχουν αναφορές σε βιβλία Οικονομίας και Νομοθεσίας του 4ου π.Χ. αιώνα. Η αξιολόγηση των διαμαντιών και των διαφόρων πολύτιμων λίθων αποτέλεσε προοδευτικά την τέχνη της Γεμμολογίας (Gemmology), ενώ τα διαμάντια υποβάλλονταν σε φόρο και γινόταν και τελωνειακός έλεγχος. Επίσης, κατά τους Ινδούς, το διαμάντι είχε μαγικές ιδιότητες και θεωρούσαν ότι μέσα από αυτό κάποιος μπορούσε να δει τους διάφορους κινδύνους και να τους απομακρύνει.

Το εμπόριο και η διακίνηση των διαμαντιών στον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζεται ότι ξεκίνησε τον 1ο π.Χ. αιώνα, όταν από την Ινδία πέρασε στην Κίνα, στη συνέχεια στην Αραβία στην Περσία και, τέλος, στην Ευρώπη

Κατά τον 14ο αιώνα τα διαμάντια διακινούνταν από την Ινδία στον υπόλοιπο κόσμο μέσω δύο οδών. Η πρώτη, η θαλάσσια, ξεκινούσε από τον κόλπο Καμπάυ, στη συνέχεια περνούσε από τον Περσικό κόλπο, την Αιθιοπία και έφτανε στο Καϊρο και την Αλεξάνδρεια. Η δεύτερη ξεκινούσε από το σημαντικό εμπορικό κέντρο Ορμούζ και στη συνέχεια διασχίζοντας τη Περσία και την Αρμενία έφτανε στην Μικρά Ασία ή στο Χαλέπι της Συρίας και από εκεί τα διαμάντια προωθούνταν στην Βενετία και την Κωνσταντινούπολη

Η Βενετία κατά τον 13ο έως τον 16ο αιώνα έγινε το σπουδαιότερο κέντρο διακίνησης διαμαντιών, ενώ την ίδια περίοδο εμφανίζονται οι πρώτες μικρές βιοτεχνίες κατεργασίας στη Φλάνδρα. Μέχρι τον 16ο αιώνα η Μπρίζ ήταν το μεγαλύτερο κέντρο κατεργασίας διαμαντιών στον κόσμο. Κατά τον 16ο αιώνα, αφού ανακαλύφθηκε νέα θαλάσσια οδός από την Ινδία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας έκανε την Λισα κομβικό σημείο διακίνησης διαμαντιών, ενώ την θέση της Μπρίζ  ως σπουδαιότερου σημείου κατεργασίας κατέλαβε η Αμβέρσα, η οποία έλεγχε το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.

Στις αρχές του 18ου αιώνα, εκτός από την Αμβέρσα σημαντικό κέντρο κατεργασίας και εμπορίας διαμαντιών έγινε και το ¨Αμστερνταμ ενώ ξεκίνησε η ανάπτυξη και στο Λονδίνο Μάλιστα στο Άμστερνταμ, το 1822, ιδρύθηκαν τα πρώτα εργοστάσια με ατμοκίνητες μηχανές κατεργασίας. Παράλληλα ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα διαμαντιών στον ποταμό Ντος Μαρίνιος της Βραζιλίας, τα οποία στην αρχή θεωρήθηκαν ψεύτικα, αλλά στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι αυτό γινόταν για λόγους ανταγωνισμού.

Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα διαμαντιών στην Νότια Αφρική. Το πρώτο διαμάντι, 10,73 Καρατίων με την ονομασία «Εύρηκα»ανακαλύφθηκε τυχαία το 1866 στις όχθες του ποταμού Οράγγη και το 1869 ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο διαμάντι, το «άστρο της Νοτίου Αφρικής» 47,75 καρατίων, που έγινε η βασική αιτία η περιοχή να γεμίσει από "κυνηγούς" διαμαντιών. Το μεγαλύτερο διαμάντι που είναι γνωστό μέχρι και σήμερα είναι ο Cullinan που βρέθηκε το 1905 στο Τρανβαάλ (Ν. Αφρική) και ζύγιζε πριν την κατεργασία του 3.106 καράτια (= 612,2 g).

Η οργάνωση της παραγωγής και η χρήση νέων και σύγχρονων μεθόδων άρχισε μετά το 1871, όταν βρέθηκαν κοιτάσματα στην περιοχή Κίμπερλι (Kimberley) και τότε εμφανίστηκε η πρώτη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών με την επωνυμία Ντε Μπέερς (De Beers). Στη συνέχεια, το 1930, ο Έρνεστ Οπενχάιμερ οργάνωσε τη σύγχρονη παγκόσμια αγορά διαμαντιών, που ως όργανο ελέγχου έχει τον Κεντρικό Οργανισμό Πωλήσεων με έδρα το Λονδίνο.

Στις 8 Σεμπεμβριου του 2008 ανακαλύφθηκε στο Λεσότο ένα διαμάντι 478 καρατίων, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

KOΠΗ

Από όλα τα 4Cs, Η κοπή έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ομορφιά ενός διαμαντιού. Κατά τον προσδιορισμό της ποιότητας της κοπής, αξιολογείται η ικανότητα του κοπέα Διαμαντιών στις αναλογίες των διαμαντιών. Όσο πιο ακριβής είναι η κοπή, τόσο πιό λαμπερό είναι το διαμάντι, Καθώς το φως εισέρχεται στην πέτρα από το παβίλιον και αντανακλάται από τις πίσω έδρες της πέτρας.

ΧΡΩΜΑ

 Το Χρώμα στα διαμάντια έρχεται σε πολλές αποχρώσεις. Από άχρωμο έως ανοικτό κίτρινο ή ανοικτό καφέ. Άχρωμα διαμάντια είναι το σπανιότερο. Άλλα φυσικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, ροζ για παράδειγμα) είναι γνωστά ως "φανταχτερά" (fancy colours)και η χρωματική διαβάθμιση τους είναι διαφορετική από ό, τι στα λευκά άχρωμα διαμάντια.

ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Τα διαμάντια μπορεί να έχουν εσωτερικά χαρακτηριστικά, γνωστά ως εγκλείσματα ή εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωστά ως κηλίδες. Τα διαμάντια χωρίς εγκλείσματα ή ατέλειες είναι σπάνια. Ωστόσο, τα περισσότερα χαρακτηριστικά μπορεί να φανούν μόνο με μεγέθυνση.

ΒΑΡΟΣ

Το  βάρος του διαμαντιού μετριέται σε καράτια. Ένα καράτι ισούται με 1/5 γραμμάριο και υποδιαιρείται σε 100 πόντους. Το βάρος σε καράτια είναι ο πιο αντικειμενικός  από τα όλα τα 4Cs.

 

 

 
Banner
Banner
Banner
Banner
SSL Certificates